My blog

Welke crypto currency past bij jou?

Wat zijn cryptomunten?

Hoeveel risico neem jij?

Zoek jouw favoriete coin!

Wie kent het beroemde verhaal van een man die 10.000 Bitcoin betaalde voor twee pizza’s nou niet? Die 10.000 Bitcoin zijn nu ongeveer 360 miljoen dollar waard! Deze legende is de boeken in gegaan en 22 mei is sindsdien bekend als “Bitcoin Pizza Day”.

Op het eerste gezicht klinkt zo’n verhaal best zielig, maar je kunt toch wel met grote zekerheid stellen dat de Bitcoin Pizza Guy, zoals de meneer in kwestie ook wel genoemd wordt, niet al zijn Bitcoin die dag heeft uitgegeven, maar nog een aanzienlijk portfolio heeft.

Nou is jouw vraag: welke cryptomunt zorgt voor het volgende pizza verhaal? We zouden allemaal in de schoenen willen staan van Bitcoin Pizza Guy om de kans te krijgen duizenden Bitcoin voor een paar dollar te kopen, maar Bitcoin is inmiddels veel groter geworden.

Of er ooit een cryptomunt gaat komen die groter zal worden dan Bitcoin, is nog maar de vraag. Bovendien is het investeren in cryptomunten die nog super klein zijn, maar dus wel veel groeipotentie hebben, erg risicovol. Het is dus nog maar de vraag of je al je geld in één specifieke kleine altcoin wilt stoppen.

Daarom gaan we in dit artikel niet alleen op zoek naar de allerkleinste cryptomunten, maar leggen we je een aantal opties voor van verschillende investeringsstrategieën. Er is namelijk geen één specifieke cryptomunt die voor iedereen het beste is.

Uiteindelijk beantwoorden we met de verschillende strategieën dezelfde vraag: welke crypto moet ik het beste kopen in 2021?

Wat zijn cryptomunten?

Voordat we beginnen met de lijst van cryptomunten die het beste zijn om te kopen in 2021, is het verstandig om op een rijtje te hebben wat cryptomunten nou precies zijn, waar ze voor gebruikt worden, wat hun doelen kunnen zijn, en waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste cryptomunten.

Cryptomunten zijn, zoals beschreven door OxfordLanguages en Google;

 Digitale munteenheden waarbij transacties worden geverifieerd en gegevens worden bijgehouden door een gedecentraliseerd systeem dat gebruik maakt van cryptografie, in plaats van door een gecentraliseerde autoriteit. 

Juist ja, een hele technische mond vol, maar wat houdt het precies in? In deze definitie staan een aantal belangrijke onderdelen die cryptomunten onderscheiden van ‘normale’ munten.

Dat eerste onderdeel is het digitale gedeelte. Cryptomunten zijn namelijk altijd digitaal en nooit fysiek. De munten bestaan dus niet in de ‘echte’ wereld, maar alleen in databases.

Het tweede onderdeel dat crypto onderscheidt van normaal geld is het gedecentraliseerde systeem dat gebruikt maakt van cryptografie. Hiermee wordt de blockchain bedoeld. De blockchain is een type database waarin data wordt opgeslagen. De blockchain doet dit op een unieke manier, namelijk decentraal, transparant en onveranderbaar. Lees hier de uitgebreide uitleg over blockchain.

Al met al is een cryptomunt dus een digitale munt die de data van transacties op een blockchain opslaat, en niet bij een centrale partij, zoals een bank.

Cardano (ADA)

Cardano Founder Says Hydra Is A 'Necessity' For Growing Traffic

Toch wel de meeste gehypte Ethereum concurrent is Cardano (ADA). Hoewel er enorm veel adoptie is op Ethereum-netwerk, is er nog een gebrek aan schaalbaarheid. Transacties zijn duur en traag op het Ethereum netwerk, en Cardano is één van de Ethereum concurrenten die veel sneller en goedkoper schijnt te worden dan.

Of dat ook echt zo is, is op dit moment nog niet te zeggen. Er wordt namelijk nog niet gebouwd op Cardano, maar smart contracts integratie staat wel om de hoek.

Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) is begonnen door Dr. Gavin Wood, co-founder van Ethereum en uitvinder van Solidity, de programmeertaal van smart contracts op de Ethereum blockchain. Wood was gefrustreerd met de progressiesnelheid van Ethereum 2.0 en begon daarom de Web3 Foundation waaruit Polkadot is gevormd.

Polkadot doet een aantal dingen anders dan Ethereum. Zo focust het meer op de interoperabiliteit van blockchains en is het vele malen sneller en schaalbaarder dankzij sharding. Ook heeft Polkadot een uniek consensusmechanisme dat zich onderscheidt van bijvoorbeeld Ethereum en Cardano. Lees hier de uitgebreide uitleg van Polkadot en hoe de cryptomunt werkt.

Litecoin

Litecoin (LTC) is één van de oudste cryptomunten in dit lijstje en dat is gelijk ook een sterktepunt van de munt. Net als Bitcoin heeft Litecoin de test of time doorstaan door over de jaren heen relevant te blijven.

De reden dat Litecoin een plekje in deze lijst krijgt, is niet zozeer vanwege de fundamentele aspecten, maar vooral vanwege de technische analyse. Wanneer we kijken naar de Litecoin koers tegenover de Bitcoin koers, dan is Litecoin erg ondergewaardeerd en is het groeipotentieel erg groot.

Middelgroot risico

Ethereum

Onder middelgroot risico vallen cryptovaluta die een nog wat kleinere marketcap hebben, maar nog wel binnen de top 50 vallen. Deze crypto brengen meer risico met zich mee dan top 10 munten, maar hebben daardoor ook nog meer potentie.

Elrond (EGLD)

Elrond (EGLD) is een blockchain protocol dat door middel van sharding zichzelf wilt onderscheiden door extreem hoge transactiesnelheden. Elrond wilt het schaalbaarheidsprobleem dus oplossen door middel van sharding en een variatie op het Proof of Stake consensusmechanisme waarin de token van Elrond, genaamd eGold (EGLD) gestaked kan worden. Lees hier de uitgebreide uitleg over Elrond.

Polygon (MATIC)

Waar andere crypto-projecten de strijd aangaan met Ethereum, bouwt Polygon (MATIC) verder op Ethereum. Polygon is een tweede laags oplossing gebouwd op Ethereum om Ethereum sneller en schaalbaarder te maken.

Met Polygon kunnen ontwikkelaars gemakkelijk tweede laags oplossingen bouwen, zoals ZK Rollups en Optimistic Rollups.

Vechain (VET)

Vechain (VET) is een al wat oudere cryptomunt uit 2015 die begonnen is als cryptomunt voor supply chain management, maar naarmate de jaren vorderde is Vechain groter dan dat geworden. Voorbeelden hiervan zijn de VeChain decentrale exchange en het decentrale verkiezingsplatform VeVote. Lees hier een uitgebreid artikel over VeChain. Lees hier de uitgebreide uitleg over Vechain.

Groot risico

De laatste categorie is de categorie waar de meeste beginners maar al te graag instappen. Deze categorie bestaat uit kleine cryptomunten met een erg groot potentieel, maar tegelijkertijd is er erg weinig zekerheid over het project.

In veel van de gevallen hebben de projecten nog geen werkend product, bestaan de projecten pas erg kort en moeten ze zich nog bewijzen. Toch bevinden zich in deze categorie wel de ‘parels’ die nog relatief makkelijk x10, x20 of zelfs x100 kunnen gaan.

Radix DLT (EXRD)

De finianciële diensten sector is met uitstek dé sector waar blockchain en cryptocurrency een hoop teweeg kunnen brengen. Om die reden zijn er al talloze blockchains gemaakt die zich hier deels op richten. Een voorbeeld hiervan is Ethereum, waarop het DeFi-ecosysteem gebouwd wordt.

Een betere vervanger ontwikkelen voor Ethereum op dit gebied is knap lastig, aangezien Ethereum al een enorm netwerkeffect heeft opgebouwd waarin talloze crypto-projecten op de Ethereum-blockchain aan het bouwen zijn. Toch brengt Radix DLT (EXRD) wel iets uniek, namelijk het consensusalgoritme Cerberus

Dit consensusalgoritme maakt Radix potentieel lineair schaalbaar, wat betekent dat het netwerk zonder enige problemen tot duizenden nodes en miljarden gebruikers kan opschalen. Iets waar de grote altcoins, zoals Ethereum, problemen mee hebben. 

Echter is dit vooralsnog alleen bewezen in een testomgeving en is het mainnet van Radix DLT nog niet gelanceerd. Dat maakt ook dat deze coin veel risico met zich meebrengt. Als het Radix lukt dezelfde resultaten in een echte omgeving te halen na het lanceren van hun mainnet, dan is de kans groot dat ze erg veel gaan groeien.

Orion Protocol (ORN)

Vooralsnog staan er erg veel concurrenten van Ethereum in deze lijst en dat is niet zo gek ook, want cryptomunten met een eigen blockchain doen het over het algemeen erg goed. Orion Protocol is wat dat betreft anders dan voorgaande cryptovaluta. Orion heeft namelijk geen eigen blockchain, maar aggregeert meerdere blockchains in één platform: Orion Terminal.

Orion Terminal is een decentrale toegangspoort naar liquiditeit vanuit de hele markt. Aan de hand van het unieke consensusalgoritme Proof of Delegated Broker, wordt liquiditeit van zowel centrale als decentrale exchange gecombineerd. Hierdoor kun jij als eindgebruiker decentraal handelen vanuit je eigen wallet, zonder account of KYC, met liquiditeit van centrale exchanges en decentrale exchanges. Bovendien zorgt de terminal ervoor dat je altijd de beste prijs krijgt.

2,311 BEST Medium Risk IMAGES, STOCK PHOTOS & VECTORS | Adobe Stock

Daarnaast belooft Orion Protocol te komen met een uniek ‘non-inflationary’ staking-mechanisme gebaseerd op het Proof of Delegated Broker consensusmechanisme. Orion belooft daarmee een erg hoge rente op het staken van ORN, grotendeels dankzij de 17 inkomstenbronnen die ORN heeft. Lees hier meer voor een uitgebreide uitleg over deze cryptovaluta.

Energy Web Token (EWT)

Energieverbruik is een eeuwigdurende discussie rondom Bitcoin die waarschijnlijk de komende jaren niet zal verdwijnen. Bitcoin staat voor velen bekend als ‘energieslurper’ en dat is niet geheel onterecht. Volgens verschillende onderzoeken verbruikt Bitcoin zo’n 100 TwH per jaar aan stroom, vergelijkbaar met het stroomverbruik van ons kikkerlandje. Lees hier het uitgebreide artikel over Bitcoin’s stroomverbruik.

Energy Web Token (EWT) gooit het daarom over een compleet andere boeg dan Bitcoin. Dit project is namelijk gefocust op het koolstofarmer en klantgerichter maken van elektriciteitssysteem door alle vormen van energiebezit van elke klant in staat te stellen deel te nemen aan elke energiemarkt.

Energy Web Token (EWT) is de operationele token achter de Energy Web Chain, een op blockchain gebaseerde virtuele machine die is ontworpen om de ontwikkeling van applicaties voor de energiesector te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Wat Energy Web verder uniek maakt is de indrukwekkende lijst van partners met grote namen zoals Shell, Total, Vodafone en nog veel meer. Deze organisaties werken mee in het ecosysteem van Energy Web als validators van het Proof of Authority consensusalgoritme

Dankzij dit consensusalgoritme is Energy Web niet alleen koolstofneutraal, maar ook snel en goedkoop in gebruik.

Conclusie

Crypto handelscherm

Eén specifiek antwoord op de vraag “welke cryptomunt moet ik kopen?” is er niet. Het antwoord op deze vraag is namelijk voor iedereen verschillend; vermogende mensen zijn waarschijnlijk beter af bij Bitcoin, terwijl jongeren wat meer risico kunnen nemen met hun geld.

Litecoin tegenover Bitcoin

Te alle tijden is het goed om je risicoprofiel in de gaten te houden. Het gezegde “leg nooit al je eieren in één mandje’, is naar mijn mening dan ook goed advies. Selecteer een aantal munten waar jij veel potentie in ziet en verspreidt je kapitaal.

Waartussen je je kapitaal verspreidt blijft altijd jouw eigen keus, maar naar mijn mening is het altijd goed om een gedeelte in grotere, minder risicovolle cryptomunten te hebben. Een overig deel kun je dan inzetten in munten waar wat meer risico aan verbonden is.

Hiervoor wordt vaak de 50/25/25 verdeling voor aangehouden. Hierin is 50% Bitcoin, 25% grotere munten zoals Ethereum, Cardano en Litecoin, en de laatste 25% zijn dan kleine munten, zoals Radix DLT, Orion Protocol en Energy Web Token.

Er zijn in dit artikel best wel wat ingewikkelde en technische onderwerpen aan bod gekomen. Hopelijk is het duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!